Napon szárított paradicsom




Jobb élelmiszer boltokban méregdrágán lehet vásárolni olasz napon szárított paradicsomot, amit olíva olajban raknak el. Erről "beszélgettünk" a "házi veteményes" topicon, (ahol az én netezős életem kezdődött), hogy milyen pofátlan dolog egy ennyire egyszerűen elkészíthető finomságot ilyen borsos áron adni. Zsebi megosztotta velünk több éves tapasztalatát és az elkészítési módját.





Paradicsomból legjobb a lukulusz.

Valamilyen rácsra rakom, alá egy tálcát teszek, arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszában három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erősen besózom mind a két oldalról és a rácsra rakom.

Általában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpögni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. ( legyek nem mennek rá mert nagyon sós)

Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. Minden este behozom. Légkeveréses sütőben kb. 80 fokon is lehet aszalni, vagy gyümölcs aszalóban készíteni, de napon szárítottnak nincs párja.

Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel, ne maradjon a kezed nedves.

Ezután kis csinos üvegekbe töltöm, teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam, felöntöm olajjal .

(Zsebi készítette már olívával, kukorica olajjal, vegyes dió, buzacsíra, rizs, fekete ribizli olajjal is.)
Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni.


El lehet rakni szárazon is. Kitűnő salátákba, kenyérbe sütve. Az fűszeres olajat télen saláták készítésére, illetve ételek ízesítésére is lehet használni.


Zsebi 6-7 éve készíti, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálnia mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készít. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.

Megjegyzések

  1. Nagyon köszönöm,eddig még nem is ettem ,de már régóta piszkálja a fantáziámat,talán nem is lehet kapni felénk(már kerestem)Mennyivel kezdjem,vagy már nem lesz jó idő hozzá?

    VálaszTörlés
  2. jaj, nagyon kösz, hogy leírtad, sose mertem volna belevágni, de így olvasva egész más

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ez a recept, én napon szárítva még sosem próbáltam, de majd legközelebb ezt is kipróbálom...sajnos az idén úgy néz ki lemaradtam róla az idő miatt :(. Én lerben szoktam elkészíteni: olivaolajjal kikent tepsibe fektetem a félbevágott paradicsomokat, ezeket meghintem gazdagon bazsalikommal és sóval, majd takaréklángon 2-3 órán keresztül szárítom. Tartósítószer nélkül teszem el fagyasztóba vagy üvegbe (ha hamarabb szándékozom elhasználni), s télen aztán számtalan olaszos (pizza, spagetti stb.) ételhez felhasználom. Nagyon finom, aromás íze van...

    VálaszTörlés
  4. Martimez, az idő már tényleg nem jó a napon szárításhoz.
    Hát nem egy kiadós eltevési mód, Nekem kb. 3 kilóból lett ez a pár kis üveg.
    Kastan, próbáld ki jövőre, megéri, mert nagyon különleges.
    Klematisz, nagyon jól hangzik a Tiéd is. Te hány kilóból készíted?

    VálaszTörlés
  5. Nem bírtam ellenállni, tegnap este óta rácson csöpögnek a szeletkék. (mondjuk a napon szárítást még meg kell valahogy oldani:-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon izgalmas volt, tegnap sütőben kiszárítottam, két kis üvegnyi lett.

    VálaszTörlés
  7. Kastan, kívánok Nektek hozzá "Jó étvágyat"!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elmondod a véleményedet!

Népszerű bejegyzések