mindennapi kenyerünk



Évek óta sütök kenyeret.
Tavaly nyáron egy erdélyi "barátnéni"-től kaptam kovászt, így azóta azzal készítem.
Egy augusztusi kora reggelen odaültem Berta néni konyhájában egy sámlira és az elejétől,(ami az igazat megvallva előző nap este kezdődött) nyomon kísérhettem egy teljesen autentikus kenyérdagasztást, kemence felfűtést és a sütést is. Azok a beidegződött dagasztó mozdulatok..!
Hihetetlen! "Addig kell dagasztani a kenyeret,míg a dagasztóasszony homloka megcseppen."
(Robotgép....?)
A háromszori kemence felfűtés.
Nagyon nagy élmény volt. Örülök,hogy végre sikerült időben felkelnem,mert több évig sajnos átaludtam a kenyérdagasztást.

A receptem:
(hozzávetőlegesen)
80 dkg fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű
kovász
25 g friss élesztő
egy marék só (ahány kilós kenyeret sütünk, annyi szűk marék liszt)
1 pohár KEFIR (ezt saját recept )
annyi langyos víz, hogy lágy tésztát kapjunk.
Ha vannak otthon magvak, akkor az is mehet bele.

A kenyértészta soha nem lehet olyan kemény, hogy gyúrni lehessen. A dagasztás mindig a teknőben történik.
Ha van időm kézzel dagasztok, ha nincs akkor géppel. Teljesen jó lesz úgy is.

200 fokon sütöm 1,5 órát.
A sütőbe érdemes tenni egy tálkába vizet.

Megjegyzések

  1. Úgy látom már sikerül ide is írnom!

    VálaszTörlés
  2. na most mar meg egy ok, amiert talalkoznunk kell... szeretnek kovaszt:-)
    a recept nagyon erdekes, szeretem az ilyen savanykas(nak tuno) kenyereket.

    VálaszTörlés
  3. A kovászt hogy készíted? Éppen én is ezen kísérletezem, de még nincs meg a jó megoldás.

    VálaszTörlés
  4. A kenyér egyébként gyönyörű. Nekem sosem lesz ilyen szép.

    VálaszTörlés
  5. A recept is jól hangzik, persze, na de a fejléckép! Hát az gyönyörű! Meg úgy az egész. Megérte a fáradozást!

    VálaszTörlés
  6. Mindig azt mondtam (egyszer talán már írtam is róla), hogy van abban valami mesésen misztikus, hogy ugyanúgy dagasztom a kenyeret, ahogyan asszonyok tették ezt évszázadok (-ezredek) óta. Ebben van a folytonosság, mint ahogyan a szülő nő fájdalmában is.
    A hasonlat talán nem túl jó, de (szerintem) találó.
    a kenyered meg... gyönyörű.

    VálaszTörlés
  7. Vizimo, csak nyugodtan. Örülök Neki, bár nem vagyok egy gasztroguru.
    Kriszta, nagy örömmel adok Neked.
    KA, a kovászt Erdélyben kaptam, ami tulajdonképpen "tésztamaradék".
    Anyahajó, :-)
    Zazalea, teljesen igazad van.

    VálaszTörlés
  8. Vizimo, csak nyugodtan. Örülök Neki, bár nem vagyok egy gasztroguru.
    Kriszta, nagy örömmel adok Neked.
    KA, a kovászt Erdélyben kaptam, ami tulajdonképpen "tésztamaradék".
    Anyahajó, :-)
    Zazalea, teljesen igazad van.

    VálaszTörlés
  9. Vizimo, csak nyugodtan. Örülök Neki, bár nem vagyok egy gasztroguru.
    Kriszta, nagy örömmel adok Neked.
    KA, a kovászt Erdélyben kaptam, ami tulajdonképpen "tésztamaradék".
    Anyahajó, :-)
    Zazalea, teljesen igazad van.

    VálaszTörlés
  10. Hm, micsoda remek blog, máris rakom a Google readerembe:)))

    Katbo, nekem ezekkel a fokokkal van bajom... Vajon egy hatfokozatú gázsütőben hol lehet ez a 200 fok, ha az egy melegít a legkevésbé és hat a legforróbb?

    VálaszTörlés
  11. Hűűű, de beleharapnék ebbe a gyönyörű kenyérbe! Nagyon szép a blogod!

    VálaszTörlés
  12. Kicsikató, villanysütőben az 4. fokozaton kell sütni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elmondod a véleményedet!

Népszerű bejegyzések