Napon aszalt paradicsom

Napmátkánál olvastam az aszalt paradicsomáról, gondoltam átmásolom ide a "kreatív blogomról" a tavaly szeptemberi bejegyzésemet, ahol egy kedves netes ismerősöm tanácsai alapján készített szárított paradicsomomról írok. Eredeti bejegyzés itt olvasható.


Paradicsom aszalás.
Paradicsomból legjobb a lukulusz.
Valamilyen rácsra rakom, alá egy tálcát teszek, arra fog csepegni a lé. A paradicsomot hosszában három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erősen besózom mind a két oldalról és a rácsra rakom. (a só nem jódozott)
Általában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpögni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. ( legyek nem mennek rá mert nagyon sós)
Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. Minden este behozom. Légkeveréses sütőben kb. 80 fokon is lehet aszalni, vagy gyümölcs aszalóban készíteni, de napon szárítottnak nincs párja.

Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel, ne maradjon a kezed nedves.Ezután kis csinos üvegekbe töltöm, teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam, felöntöm olajjal .

Megjegyzések

 1. Ááá, ez a titok! :) A só. Eszembe nem jutott volna... Köszi szépen, legközelebb így csinálom majd. A görög nénié is ezért volt olyan finom, azt hiszem. Én utólag sóztam, és úgy nem volt olyan finom az íze.
  Köszi! :)

  VálaszTörlés
 2. ...a másik "trükk", hogy só hatására a pari is levet enged, így könnyebben aszalódik.
  Örülök, hogy tudtam segíteni.

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm a receptet mentettem, 20 tő parim van a kertben:)

  VálaszTörlés
 4. "Használjátok" egészséggel!
  Napmátka, nekem nem tűnik sósnak. Én úgy gondolom, hogy a sónak itt inkább gyakorlati funkciója van, mintsem ízhatás béli. (hihetetlen gyorsan kiengedi így a levét)

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm szépen Réka!

  Egyébként van különbség, az íze is intenzívebb, jobb ha sós. Én utólag, az olajba tettem a sót és az istenért nem oldódott akkor már, leszállt az üveg aljára. Szóval én a sós változatra szacazok! .) És amilyen hülye vagyok, tényleg nem jutott volna eszembe... :))

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elmondod a véleményedet!

Népszerű bejegyzések