Tészta

Az elmúlt hét kánikulájában az összes kreativitásom a tészta nyújtásában merült ki.
Nagyon egyszerű dolog a házitészta készítése, főleg egy ilyen klassz kis tésztanyújtó  géppel.
Nem kell hozzá más, mint liszt és tojás, na meg egy ilyen gépezet, de az ügyesek sodrófával is szép vékony, egyenletes tésztát tudnak nyújtani. (úgy, mint nagyanyáink)
Én a fehérlisztet a Szabó malomtól veszem. (Érdemes a honlapjukon körülnézni!!!!)
Általában BL 80-as lisztet használok a tésztához is. A receptről csak annyit kell megjegyezni, hogy egy tojás általában 100 g  lisztet vesz fel, tehát ennek tudatában nézzétek a tészta csomagolásán a tojás számának jelölését. Én az 5 fős családomnak 400 g - lisztből (4 tojásból) készítek egy adagnyi tésztát. 


Kicsit hagyom száradni, aztán már mehet is a sós lobogó vízbe.Bármilyen formájú tésztát is készítek, a végén mindig letekerek egy kisebb adagot cérnametéltnek, amit benne is hagyok a főzőlében. Ebből  általában aztán egy kis fokhagymás rántott levest lesz.

Nem megy semmi pocsékba...

Ha többet készítetek, akkor szellős, de nem napos helyen, egy leterített ruhaszárítón kiválóan ki lehet szárítani a tésztát. A nagymamám kamrájában mindig babapiskótás dobozokban sorakoztak a száraztészták.
Vajon ki ehetett meg annyi babapiskótát...?

Megjegyzések

 1. de jó kis malom! :-) és mennyi lisztet veszel egyszerre? hogy tárolod, meg hol?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bármennyit vehetsz, akár 1 kg-ot is. Több bp-i. illetve vidéki bolt árulja a lisztjeiket.
   http://www.szabomalom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=58

   Törlés
 2. Nálunk Anyósom készíti a száraztésztát, ilyen kis gépecskével. Jó is az minden évszakban. Valóban, a lisztet nagyobb mennyiségben hol és hogyan tudod tárolni, hogy nem molyosodik meg?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi sem veszünk olyan nagy mennyiséget egyszerre, amit nem lehetne normálisan tárolni. Kilós illetve 5 kilós kiszerelésekben forgalmazzák a boltokban a lisztjeiket.

   Törlés
 3. Ilyen tésztát teljes kiörlésűből lehet csinálni?
  Azért is érdekes lenne, mert a liszt tárolása még búza korában oldható meg jól, s már vannak olyan kis asztali malmok, amikkel lehet otthon örölni frissen, liszt-használat előtt.
  1 család 1 évnyi búza szükséglete (kenyér, liszt) egy közepes kamrában elfér.. Éppen Péter-Pál, kezdődik az aratás, s jó érzés, ha nem vagyunk az éjjel-napallihoz kötve...
  Lia

  VálaszTörlés
 4. Szia Lia!
  Mi 2008 óta, minden évben vetünk búzát. http://katbo.blogspot.hu/search/label/b%C3%BAza
  Ebből készítem a család mindennapi kenyerét. http://videkieletem.blogspot.hu/p/vetestol-kenyerig.html
  Szerintem nem mindent lehet elkészíteni ebből a teljes kiőrlésű lisztből. Próbáltam egészen apró lyukú szitával átszitálni, de akkor sem alkalmas pl.foszlós kalács, vagy tészta készítésére.
  Ez mondjuk az én tapasztalatom, lehet, hogy más másként gondolja.
  Igen, kezdődik az aratás... a mi búzánk is már vár bennünket.: )

  VálaszTörlés
 5. Szia Réka!

  Áruld el lécci, hogy Neked miért nem ragad össze a tészta metélés után!!! Vért izzadok vele.A nyujtás sima ügy de a metélés...A vége mindig a ragadás. Már száritottam is kicsit előtte.Bár én sima lisztből csinálom, lehet ez a baj. :(

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elmondod a véleményedet!

Népszerű bejegyzések