Tenni kell mindig és mindenért - 3

A paradicsom:

Az idén kb. 1 mázsa paradicsomot főztünk be.  Nekünk termett eddig kb. 80 kiló, plussz 20 kilót még vettünk hozzá.



Itt egy fotó az egyik paradicsomszüretről:




passzíroztunk:


Aztán ezt éjszakába nyúlóan rotyogtattuk az üstben.
Ebből lett sok - sok paradicsomlé, illetve sűrűbb szósznak való:


Ízesítettünk kifejezetten spagettinek illetve pizzára való paradicsompürét, és az idei év újítása, hogy paprikára is öntöttünk az alap püréből egy kis zellerrel. Télen már csak a gombócokat kell elkészítenem a töltött paprikához.




Van egy fajta, a San Marzano, ami kifejezetten aszalni való.
A régi szúnyoghálónkat alaposan letisztítottuk, arra pakoltuk a kettévágott paradicsomokat, amiket kicsit meg is sóztunk. Tüllel letakartuk őket. A napon gyönyörűen megaszalódtak. 



itt még nincsenek készen : )


Már az olajban szépeskednek!





Töredelmesen bevallom, hogy nekem nem okoz túl nagy örömet a befőzés, nem is érzek  e téren  nagy kreativitást magamban, de a kukta szerepét szívesen elvállalom.
Szerencsére a családunk másik felnőtt tagja szívesen foglalatoskodik a télire való tartósítással, de 100 kiló az talán már Neki is sok volt.: )
De ezzel is készen vagyunk!!!!



Megjegyzések

  1. hát ezt már nézni is csodás élmény, képzelem, milyen lehet megenni/inni!... :-))

    VálaszTörlés
  2. A házi aszaló negyon jó!!! Én még most készülök erre. Remélem a hétvégébe még belefér.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Napsütés és némi légmozgás.
      Tulajdonképpen ennyi kell neki.

      Törlés
  3. Réka leírnád a spagettinek és pizzának való szósz elkészítését és hozzávalóit? Köszönöm:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Forrázás után leszedtük a parik héját, és addig rotyogtattuk, míg szét nem estek. Ment bele fokhagyma, kicsi zeller, olíva olaj, és tetszés szerinti "olaszos" fűzerek.
      Dunsztolás és kész.

      Törlés
  4. Próbáljátok ki az aszalt paradicsomos kenyér házilagos sütését! Isteni finom!!!

    Fantasztikus, mennyit dolgoztok szorgalmasan a kertben! Le a kalappal! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kisebb cipókat szoktunk sütni, aminek a tésztájába belekerül ez a finomság. : )
      Dicsérő szavaidat köszönöm!!! : )

      Törlés
  5. A szárított paradicsomokat beleraktad az üvegbe és felöntötted olajjal? amikor felhasználod pedig leszűröd? Elnézést a butus kérdésért, de még nem csináltam ilyet! könnyű eltevési módnak bizonyul!
    köszönöm a válaszod:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen pontosan!
      Lehet tenni olívába, a napraforgót nem ajánlom, mert az 6 hónap után beavasodik.

      Törlés
  6. Aranyat fog az még érni, amit most elraksz.

    VálaszTörlés
  7. Nem semmi mennyiség, amit eltettetek! Erről az aszalni való paradicsomról még nem is hallottam. Mihez lehet felhasználni?
    Én is szerettem volna a pár kilómat eltenni, de nincs paradicsom-darálóm:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elmondod a véleményedet!

Népszerű bejegyzések