Töklámpás

Az apukám ilyentájt rendre elmeséli, hogy amikor Ő kisfiúcska volt falun, hogyan riogatták a falu szélén lakókat különböző töklámpásokkal. Csoda leleményességgel tudták ijesztegetni az  arra járókat, akik sikítva szaladtak haza. (Amikor Ő a gyermekéveiről mesél, engem mindig az "Indul a bakterház" érzés kerít a hatalmába.)
Amikor Ő befejezi a mesélést, minden évben elhangzik tőlünk az idevágó kérdés is, ... hogyan lehet ez? Akkor biztosan nem játszottak a Tv-ben amerikai halloween-es filmeket.
Igazából mindig elmaradt, hogy nagyobb kutatásba kezdjek a neten, de ma  megosztott a húgom egy cikket, ami által végre választ kaptam a kérdésemre.

Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, „Halloween”-hez  kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”. Az eredeti vár, ahol a király egykor raboskodott, sajnos nem maradt fenn, viszont romjainak köveiből építtetett új várat IV. Béla a tatárjárás után. A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi.

És akkor gyorsan meg is mutatom, hogy a lányok ma milyen lámpásokat faragtak:
Megjegyzések

 1. Nagyon szépek lettek, ügyesek a lányok!

  A történetért és a történelmi visszatekintésért pedig külön köszönet, holnap mesélem én is a gyerekeknek :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy Te is örülsz ennek a hírnek! : )
   Így azért már mindjárt más, nemigaz!? : )

   Törlés
 2. Az én apukám is szokott mesélni gyerekkora töklámpásairól, de eddig nekünk sem sikerült megfejteni az eredetet.
  Nagyon köszönöm, most már mi is okosabbak lettünk:))).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj de jó, nagyon örülök, hogy Neked is segített ez a cikk!!!

   Törlés
 3. Köszönöm a töklámpás történetét, nem ismertem!
  Fantasztikus tököcskéket faragtatok! Kicsit irigykedem, mert nálunk idén valahogy elmaradt a töklámpázás...marad a gyertyázás:o)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ebből a cikkből is kiderül, hogy nálunk minden "külföldinek" vélt hagyomány őshonos.
   Jucus, még faraghattok, lehet kapni még halogéntököt! : )

   Törlés
 4. A konkrét történetet én sem ismertem, de az nyilvánvaló, hogy Amerikába Európából került a szokás eredetije (nem az indiánok hagyományozták a bevándorlókra:)). Az, hogy azóta rátelepült egy üzletág és azzal együtt kerül vissza hozzánk, sajnálatos...
  Idős néprajzkutató ismerősöm is hasonlókat mesél a gyerekkoráról, mint az édesapád, de ő azt is hozzáteszi, hogy a veséjük szakadt volna le, ha akkora tökökkel ijesztgették volna a lányokat az utcasarkon, mint amilyeneket most árulnak. Szigorúan csak a legértéktelenebb ún. marhatököt használhatták erre a célra.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A wikipédia is csak az ősi kelta hagyományokat említi!
   Természetesen apáink korában még sokkal praktikusabban éltek. pl. nem volt szemét,legalábbis falun nem!

   Törlés
 5. Én is köszönöm a történetet, félig-meddig tudtam, de így kerek az egész:). Nagyon tetszik a templomos-tornyos-váras (?) töklámpás, bár már van egy kis töklámpásunk, de kedvet kaptam mégegyhez, a tiéteket nézve...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kriszki, örülök azért, hogy még úgy is, hogy nem volt teljesen új az információ, hasznosnak találod a cikket.
   Jó töklámpás faragást! : )

   Törlés
 6. Igen én is emlékszem a bátyáim töklámpására.... még kislánykoromból és elgondolkodtam akkor még nem az amerikás történet végett faragták.
  Köszönöm a cikket!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó!!!!
   Örülök, hogy olyan hozzászólás is érkezett, aki saját maga is megélte, emlékszik rá!

   Törlés
 7. Szia Réka, megsütöttem a boszorkányujjakat annyira izgatta a fantáziámat. A fiam továbbra sem hajlandó még csak ránézni sem, a férjem is megfordítja mikor eszi. Amilyen brutálisan néz ki, olyannyira finom. Köszi, hogy megosztottad ezt is.

  VálaszTörlés
 8. Szilvi, nagyon - nagyon örülök, hogy ilyen bátor voltál!
  Már annyira el voltam keseredve, hogy senki sem akarja megsütni!
  Ügyes vagy és köszönöm! : )

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elmondod a véleményedet!

Népszerű bejegyzések