Paradicsomos szappan


 Paradicsombefőzésen szerintem már túl van mindenki. Én is eltettem amennyit el tudtam. Abból, ami már nem töltött meg egy üveget, szappant készítettem.A paradicsom méregteleníti a bőrt, csökkenti a gyulladást, fertőtlenítő, hámlasztó hatású, kitisztítja, kiszívja a sebeket, pattanásokat, segíti/meggyorsítja a bőr regenerálódását, a seb gyógyulását.
Felpezsdíti a bőr anyagcseréjét, pórusösszehúzó, helyreállítja a bőr ph-ját, hidratáló hatású.
Kell ennél több információ? Hát igen:)
A paradicsom gazdag vitaminokban, elővitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, savakban és antioxidánsokban.
Kiemelkedő mértékben tartalmaz: A-vitamint, B1-, B2-, C és E-vitamint. Magas a Kálium, Magnézium, Kálcium, Vas, Foszfor, Citromsav, Almasav, Borostyánkősav, Tejsav tartalma.
Mindezeknek szerepe van a bőr/bőrsejtek megújulásában, regenerálódásában, sebgyógyulásban, segítenek megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, a korai ráncok kialakulását, szerepük van abban, hogy a bőr, ruganyos/feszes maradjon.
A gyümölcssavak hámlasztó hatásúak (aha!), a májfoltok, szeplők halványítására is bevethetők.

A népi gyógyászat a paradicsomot közvetlenül(külsőleg) a sebek, kelések érlelésére, kitisztására használja:
a duzzadt, piros, feszülő és nagyon fájó pattanásra/kelésre dunsztkötést tesznek.
Így csináljuk: a  paradicsomból levágunk egy szeletet, ráborítjuk az érintett területre, majd egy gézlapot és egy darab fóliát  - de jó a folpack is -  teszünk. Rajta hagyjuk néhány órán át vagy reggelig és láss csodát a gyulladást lelohasztja, "kiszívja" a seb pedig könnyedén kiürül.
 Érdemes utána tápláló vegyszermentes krémmel bekenni.
forrás: internet


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések