Igyekszem minden évben

megosztani ugyanazt a szöveget a tökfaragásról, mert fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk vele.
Íme a 2012-es bejegyzésem szövege, tegnapi új fotókkal.

Az apukám ilyentájt rendre elmeséli, hogy amikor Ő kisfiúcska volt falun, hogyan riogatták a falu szélén lakókat különböző töklámpásokkal. Csoda leleményességgel tudták ijesztegetni az arra járókat, akik sikítva szaladtak haza. (Amikor Ő a gyermekéveiről mesél, engem mindig az "Indul a bakterház" érzés kerít a hatalmába.)
Amikor Ő befejezi a mesélést, minden évben elhangzik tőlünk az idevágó kérdés is, ... hogyan lehet ez? Akkor biztosan nem játszottak a Tv-ben amerikai halloween-es filmeket.
Igazából mindig elmaradt, hogy nagyobb kutatásba kezdjek a neten, de ma megosztott a húgom egy cikket, ami által végre választ kaptam a kérdésemre.

Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, „Halloween”-hez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”. Az eredeti vár, ahol a király egykor raboskodott, sajnos nem maradt fenn, viszont romjainak köveiből építtetett új várat IV. Béla a tatárjárás után. A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi.
Az idén az anyuék konyhája volt a tett színtere. Itt ügyeskedett mind a 6 unoka. (A legkisebb még csak a kiságyban ügyeskedig, de azt már nagyon jól csinálja.)
Kamillak keresztlányom :)


 Mind az én gyerekem!!! :)
Na jó a két kicsit nem én hoztam a világra, de a keresztségben megkaptam Őket! Húgom két nagyobb gyereke, a legkisebbet sajnos nem ültettük oda a sor végére. Akkor lett volna teljes a kép! :)

Megjegyzések

  1. Ez olyan szuper mulatság! Mi is faragtunk!
    Imádom a narancssárga-vidám-gyertya-meleg hangulatát!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszett a Salamonos történet :) Sosem hallottam róla!!! Szépek a tökeitek is :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elmondod a véleményedet!

Népszerű bejegyzések